tisdag 25 mars 2008

Välkommen!

Ännu en blogg! Varför? Därför att du ska kunna tycka till och påverka biblioteket utan att ens behöva gå dit!
Just nu är det aktuellt att ta fram en biblioteksplan för Göteborgs kommun. Det finns ett diskussionsunderlag som du hittar genom att gå till http://www.kortedala.goteborg.se och sedan klicka på bibliotek. Läs och kom med dina egna reflexioner kring bibliotekens framtid.

Några frågor att tänka till om till exempel:
När det nu byggs så mycket i Kviberg-Gamlestaden ska då biblioteken flytta, få nya lokaler eller.....
Behövs det folkbibliotek när det finns internet?
Behövs skolbibliotek när det finns folkbibliotek?
Varför ska vi ha bibliotek i Kortedala och Gamlestaden?
Ska biblioteken bli kulturhus, medborgarkontor eller mediacenter?
Vad är viktigast med bibliotek?

8 kommentarer:

Anonym sa...

Biblioteken kommer att behövas som icke-kommersiella och värdeneutrala mötesplatser oavsett hur framtida verksamhet och uppdrag ser ut.

Läsaren sa...

Kul! Det verkar som om biblioteket håller sig väl framme vad gäller ny teknik!
Glöm dock inte att humanresurserna är de viktigaste! Jag återkommer efter genomläsning av planen!
Ha en skön dag
Porthos

Anonym sa...

Klokt påpekande, det finns en stark tendens i biblioteksvärlden att vara rädd att inte hänga med i tekniken, att verka omodern. Detta präglar även utredningen dessvärre.
Biblioteke ligger väl framme vad gäller teknik , men saknar de "humanresurser" som behövs för att fylla alla dess ettor och nollor med bra innehåll och framförallt för att bevara och utveckla de fysiska biblioteken till de kosmopolitiska kulturhus i varje staddel som borde vara visionen. Hellre ett verkligt bibliotek i närheten än tio på webben! Mer personal, mer öppet, mer media till alla bibliotek!
Hälsninger från en mänsklig biblioteksresurs

Anonym sa...

Grattis till bloggen. Jag tycker att det är viktigt och modernt nu att diskutera saker via nätet. Men personliga kontakter kan aldrig ersättas av datorer. En dator kan inte le, eller hur? Inte än!
Melissa

Anonym sa...

Möjlighet - inte motsättning!
Inte behöver väl tekniska resurser ställas mot de mänskliga sådana?! Att ta vara på de fördelar som finns med den nya tekniken tror jag också är ett sätt att frigöra mer "humanresurser" till våra besökare.
Biblioteket är också viktigt för mångfald - som mötesplats för olika sorters människor och ett ställe där man kan hitta en gammal (o)tummad konstbok likaväl som att få del av nya saker.
Hälsningar från en liten resurs

Anonym sa...

Just precis! Utmaningen ligger i att använda biblioteksresurserna klokt - dvs hur göteborgarna vill att de ska se ut. Och just nu efterfrågas datorer mycket. Imorgon kanske mer humanresurser? För biblioteket - i tiden!

Anonym sa...

Det behövs bibliotek i båda stadsdelarna.
Det är 4 kilometer mellan Gamlestaden och Kortedala.
Barnen behöver ha gångavstånd till bibban.

23 saker sa...

Biblioteken ska vara lättillgängliga, och det är väldigt synd att man i Göteborgs kommersiella centrum inte kan hitta ett endaste bibliotek. Det är långt till Götaplatsen, och även om många går dit skulle säkert ännu många fler besöka ett bibliotek/kulturhus beläget mitt i smeten. Varför inte i Nordstan eller i gamla posthuset vid Drottningtorget? Ett bibliotek för alla människor oavsett var man bor och vem man är. Kämpa på!