måndag 10 november 2008

Andra gången

I höstens stora bokflod vill jag presentera fyra författare som har det gemensamt att de nu kommer med sin andra bok.

Marjaneh Bakhtiari gjorde succé med Kalla det vad fan du vill, där hon på pricken, dråpligt skildrade den svensk-iranska subkulturen. Uppföljaren, Kan du säga schibbolet?, är avsevärt djupare och mörkare och den beskriver iranier, och integrationsproblematiken, träffsäkert och vemodigt.

Sofi Oksanen är kanske den mest spännande unga finska författaren just nu. Hennes andra bok handlar om paniksyndrom och om lesbisk kärlek. Boken kännetecknas av att den har en stark berättarröst som omedelbart fångar läsaren i sitt grepp och håller kvar det till den sista meningen.


Åsa Mattsons nya bok är en flyhänt skriven, men lite stereotyp, nyckelroman. Den lanseras av förlaget som en ”feministisk Röda Rummet”. Mycket i boken kan nog snarare uppfattas som anti-feministiskt. Uppseende lär den säkert väcka.




Gertrud Hellbrand från Vikbolandet, utanför Jantes huvudstad Norrköping, är en duktig stilist. Här fortsätter hon sitt utforskande av de mörkare sidorna i människans natur. I bokens centrum står ett våldsbenäget ungdomsgäng.



En fackbok och en pocket vill jag också puffa för.

Petra Östergren är redaktör för den här boken i vilken olika skribenter personligt och ibland provokativt behandlar ämnen som queerfeminism, våldtäkt, sexualitet och prostitution.


Angela Carters kultförklarade klassiker Den nya Evas passion kommer vältajmat nu i en nyutgivning som pocket. Det är en allegorisk framtidsskildring av ett Amerika i sönderfall (för att inte säga hela den västerländska/kristna civilisationen).
/Leif

1 kommentar:

Anonym sa...

det var intressanta böcker.