tisdag 9 december 2008

Det gröna fältets schack

För oss fotbollsnördar är biblioteket en guldgruva. Det finns årsböcker, VM- och EM- böcker, biografier om våra idoler mm.
Två verk är oundgängliga för varje sann fotbollsnörd
;


I Fotboll Hur världens största sport växte fram, Åke Jönsson, skildras utvecklingen från medeltiden till den moderna fotbollen. Man får veta hur spelets regler och seriesystem kom till.




Kung Fotboll: den svenska fotbollens kulturhistoria, Torbjörn Andersson redogör författaren för den svenska fotbollens framväxt från slutet av 1800-talet till femtitalet i ett samhälleligt perspektiv.
I Anderssons bok finns även ett spännande avsnitt om den bortglömda damfotbollen som blomstrade kort i början av förra seklet innan den bryskt kvävdes.






Amasoner på planen, Jonny Hjelm handlar om den svenska damfotbollens framväxt från mitten av sextiotalet till åttitalet, där man förstås kan läsa om pionjärerna i Öxabäck, Jitex, Djurgården, Sandåkern och IFK Malmö.







Damelvan av Jennifer Wegerup, är en bok om genombrottet för damfotbollen, om de internationella succéerna och de hyllade stjärnorna: Pia Sundhage, Victoria Svensson, Malin Moström, Marta Viera da Silva m fl.







I Fotboll förklarar världen, Franklin Foer, gör han intressanta nedslag i den globala fotbollsvärlden, av speciellt intresse är kanske historien om Rangers och Celtic i Glaskow.










Fotbollens himmel och helvete, Eduardo Galeano är en vacker kärleksförklaring till sporten ur ett sydamerikanskt perspektiv. Den innehåller många pärlor, en är historien om Artur Friedenreich, han gjorde till och med fler mål än Kung Pelé, och han spelade 25 säsonger i högsta brasilianska ligan utan att tjäna ett öre på sitt bollsparkande. En annan godbit är den näpna berättelsen om Albert Camus målvaktskarriär.






En av grabbarna, Johan Höglund handlar om fotbollens mörkaste kapitel. Inifrån skildras hur en ung pojke skapar sig en identitet som fotbollshuligan








Genom helvetet, Tina Nordlund, en av landets genom tiderna bästa högeryttrar, är den kanske mest läsvärda, och definitivt mest självutlämnande självbiografin av en svensk fotbollspelare.





/Leif


2 kommentarer:

Anonym sa...

Intressanta böcker, men du glömde väl våra landslag, tex 94:orna och 58:orna?

Anonym sa...

Nja, det står ju om dom i års- och VM-böckerna. /Leif