tisdag 3 februari 2009

Flicka möter pojke


"Nu ska jag berätta om när jag var flicka, säger farfar.", så inleds Flicka möter pojke av den skotska författarinnan Ali Smith.
Romanen ingår i ett världsomspännande projekt, i mer än 35 länder ges verk ut av författare som har valt en myt som de återberättar i en modern, personlig tappning. Här är det en omarbetning av en av Ovidius förvandlingsmyter i "Metamorfoser" nämligen Iphismyten: En flicka uppfostras som pojke och blir förlovad med sin väninna. Efter att ha beklagat sig för gudarna förvandlas hon till en riktig man så att äktenskapet skall kunna fullbordas.
Smith gör om historien till två gränsöverskridande kärlekshistorier i nutid. Könen är utbytbara. Allt flyter, allting rör sig: identiteter, kärlekar, historier - Allt är förvandlingar.
Det är också en berättelse om syskonskap. Båda systrarna, Imogen och Anthea, arbetar på ett multinationellt storföretag, Pure, som säljer vatten på flaska och som inte ser tillgången på vatten som en mänsklig rättighet utan som en handelsvara, och det enda som räknas är pengar och marknadsföring.
En dag ser Anthea den vackraste pojke hon någonsin sett klottra protester på Pures skyltar. Naturligtvis blir de förälskade i varandra - men han visar sig vara en flicka. De förenas och tillsammans blir dom den sanna rebellen.
Boken har ett starkt ekologiskt, queeerfeministiskt och anti-kapitalistiskt budskap, och det är litterärt skickligt gestaltad samhällskritik.
På svenska finns sedan tidigare, av Ali Smith, den prisbelönta Jag är allt du drömt.
Se om Flicka möter pojke finns inne i Gotlib
Se om Jag är allt du drömt finns inne i Gotlib
/leif

1 kommentar:

Anonym sa...

tack för bra tips.