onsdag 4 augusti 2010

Att läsa är lösningen på allt

En del funderar över vart man bäst läser en bok. Men som bibliotekarie förordar jag att man läser överallt och hela tiden, fast olika böcker på olika platser. Den här stora fina boken om Clint Eastwood som Rickard Schickel har skrivit är inte precis boken på bussen, utan den som man ligger i soffan och bläddrar i, läser lite här och där. Det är en stor och tung bok med fina fotografier och en dokumenation av Clint Eastwoods filmkarriär som sträcker sig över sex decennier. Därför blir det också en bok om filmhistoria och samhällsutveckling, om man så vill, i annat fall en bra bok att bara bläddra i.

Om man sedan tycker att man legat lite för länge i soffan så kan man kanske läsa "Forma kroppen" av Katarina Woxnerud, där man får konkreta råd på hur man tränar hemma. Boken är illustrerad med foton som visar de föreslagna rörelserna på ett föredömligt sätt.

Om man åker buss så kan man läsa "På plats. Reportage från nollnolltalet". Det är en bok i pocketformat som passar utmärkt för handväskan och som handlar om samhället, därför passar den så bra när man just är ute i samhället. Det är frilansgruppen Textverks medlemmar som frågasätter journalistiken av i dag och försöker skildra saker ur ett annat perspektiv än vad det vanligtvis skildras. Det är en bok som gör skillnad och ger en känsla av att man tycker sig veta lite mer, blir lite bättre på att genomskåda det tillrättalagda.

En annan bok som enkelt får plats i handväskan men mer kommer till pass om du vill ha dig ett gott skratt eller möjligtvis vill leta efter en snabbväg att hävda dig mot en intellektuell är "80 romaner för dig som har bråttom" av Henrik Lange. En underbart rolig bok där några av våra klassiska romaner men även Bibeln återges i seriestrippar med 3-4 rutor.

Om man är på eller vid havet och börjar känna den där stora känslan av så gott som religiös samhörighet med hela världsalltet men framförallt havet så kan det vara bra att läsa "Planeten Havet" för att förstå att kärlekshistorien mellan människligheten och havet är lite mer komplicerad än vad det kanske känns som. Även detta är en bok med många vackra fotografier. Men det är också en hoppfull bok, så man behöver inte vara rädd för att läsa den.

Är man småbarnsförälder och har haft en bedrövlig sammandrabbning med barnen under semestern och känner att ingenting fungerar så kan man läsa "Föräldrarnas tvärtombok". Boken som är i ett behändigt format och enkel att gömma undan för läskunniga barn innehåller 49 föräldraberättelser ur verkliga livet.

/Karin

Inga kommentarer: