onsdag 29 december 2010

Silver


Återkommer här efter att ha tillbringat julen med Jeanette Winterson vilket har varit mycket inspirerande. Tidväktaren är del ett i hennes fantasyserie med Silver som huvudperson. Silver, är ättling till en berömd sjörövare och har fått sitt namn efter Long John Silver. Hon är föräldralös och bor tillsammans med en högst elak faster i familjens släkthus. Snart visar det sig att huset gömmer stora hemligheter, bland annat Tidväktaren, en klocka som har makt över tiden. Farliga makter är på jakt efter den och det är Silvers uppgift att skydda den. Jag tyckte om del två men det var lite svårt att hänga med i svängarna på grund av kopplingarna till del ett. I del ett är det också svårt att hänga med helt och hållet i svängarna – sidospåren är många och hisnande.


Det snurrar i huvudet efter ett tag. Men det är inspirerande läsning, särskilt efter att ha läst Wintersons Fyrväktaren i anslutning till Tidväktaren eftersom de är syskonböcker. Huvudpersonen i Fyrväktaren heter också Silver och är föräldralös och bor med en gammal man i en fyr. Det är magisk realism, berättelsen svänger fram och tillbaka och in och ut mellan olika berättelser. Intertextuella spår finner man överallt i Fyrväktaren: Darwins Om arternas uppkomst, Dr Jekyll och Mr Hyde, och Tristan och Isolde har stort inflytande i texten. Detta är en berättelse om kärlek. Babel Dark (i Tidväktaren heter han Abel Darkwater) är en kluven man som lever dubbla liv, ett förljuget med en kvinna han inte älskar och ett (två månader om året) tillsammans med hans livs kärlek. Det är också en berättelse om kärlek mellan två kvinnor. En fantastisk berättelse, med ett språk och berättarglädje som sprakar. Ungdomsböckerna är i skrivna i fantasygenren och Wintersons fantasi får fritt spelrum i dessa. Jag kan dock tycka att den magiska realismen i Fyrväktaren är ännu mer tilltalande i sin pendling mellan sans och trans. Winterson skriver med Tidväktaren även in sig i en klassisk brittisk tradition – Dickens känns inte alltför avlägsen. Utmärkande i dessa böcker är också den uttalade samhällskritiken. I ettan, Tidväktaren, är fokus riktat mot Tiden. Det är människornas fel att Tiden hamnar i obalans och inte räcker till eftersom allt går fortare och fortare. Huvudskurken Regina Mason är ledare för ett multi(trans)globalt företag som köper upp allt som finns att köpa som det råder brist på (Tid, Rent vatten etc). Ondskan personifierad.

Jag upprepar mig men detta är inspirerande och rolig läsning med ett stort plus för fantasy med en stark tjej som huvudperson och överlag icke-sterotypa könsroller. Och Fyrväktaren är nu med på min lista över favoritböcker.
/malin

Inga kommentarer: