tisdag 1 februari 2011

Egypten


Egypten är i världens blickfång just nu. Vad utgången blir av folkets uppror är ovisst och man kan bara hålla tummarna för att det ska att gå bra. För den som vill få inblick i det Egyptiska samhället den skönlitterära vägen kan jag rekommendera Aala Al-Aswanys Yacoubians hus (2002) som är världens mest sålda arabiskspråkiga bok. I denna berättelse skildras en rad färgstarka karaktärer som under Gulfkriget lever i ett hus från trettiotalet vars glansdagar är förbi. Här finns den oerhört rike köpmannen som bor i lyx och de fattiga som lever på taket i skjul. Där råder djungelns lag - och polisens. Köpmannen köper sig såväl kärlek som politisk makt. Här finns kvinnan som tvingas sälja sig för att behålla jobbet. Den begåvade portvaktarsonen kommer inte in på den åtråvärda polishögskolan på grund av sin fattiga bakgrund trots att han är mer än välkvalificerad. I ilskan och besvikelsen söker han sig till en jihadrörelse. Här finns den homosexuelle man som förtvivlat sörjer sin första relation och som försöker återskapa denna i varje ny relation han ingår.

Detta är en sexuellt frispråkig berättelse som med varma färger och stort patos berättar en både vacker, rolig och grym berättelse om Yacoubians hus - som i tydlig allegori naturligtvis utläses som Egypten självt. Eller kanske som var? Morgondagens Egypten - hur kommer det att bli?


Tillägg:
I SR igår tisdag intervjuades Al-Aswany av Cecilia Uddén. Han
säger där att han kommer att skriva en ny roman om dagens händelser i Egypten. Han förutsåg revolutionen. Al-Aswany rekommenderar Patriarkens höst av Garcia Marquez som ingång till att förstå hur en diktator fungerar och agerar.
/malin

Inga kommentarer: