lördag 7 maj 2011

Det skymmer i Kalahari

I sin succébok Gryning över Kalahari tog författaren Lasse Berg avstamp hos Sanfolket i Kalahariöknen när han ville beskriva hur människan blev människa. Han hävdade att vi som art har en genetiskt ärvd fallenhet för bla jämställdhet, monogami och framför allt konfliktlösning genom samtal.
Nu kommer hans uppföljare Skymningssång i Kalahari: Hur människan bytte tillvaro. I bokens början återvänder till Sanfolket, därefter far han vidare runt i världen och besöker grottor, utgrävningar etc. Han samtalar också med en rad ledande vetenskapsmän.
Människan var riktigt illa ute efter den senaste istiden, konstaterar han. För att överleva växte idén om att odla marken fram. Äganderätten uppstod, och staket sattes upp. Dessförinnan hade vi varit solidariska och samarbetat, men då uppkom istället det hierarktiska samhället. Konflikter, våld och krig blev vardagsmat.
Men författaren är obotligt optimistisk när det gäller mänsklighetens framtidsutsikter. Inte ens när han är i folkmordets Rwanda rubbas hans tro på att människan är god. Han ser klimatförändringen som dagens stora hot, och han tror att vi kommer att övervinna den pga dels vår förmåga att samarbeta och dels pga vår enastående kreativa förmåga som gör att vi alltid förmår hitta nya lösningar.

/leif

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det var bättre förr!!!
Läser nya boken med spänning.
Kan ni inte ordna en föreläsning/samtal med Lasse Berg. Intressant läsning är även hans asienböcker som rekommenderas.
,Mats

Leif sa...

Tack för förslaget.
Vi ska försöka få hit honom i höst.

Anonym sa...

Vad kul, hoppas det blir så.

,Mats