onsdag 21 december 2011

Veckans ord!

Med anledning av att USA:s militära trupper officiellt lämnade Irak förra torsdagen blir veckans ord fred. Än finns det soldater kvar men de är på väg hem efter ca åtta år. Vad som kommer hända får tiden utvisa, det blir i alla fall intressant att följa utvecklingen i Irak.

Mer om veckans ord. Fred är ett tillstånd av harmoni och kan beskriva ett avslut av en konflikt som i Irak och USA fallet, där motsatsen blir krig. Fred kan även beskriva ett psykologiskt tillstånd, att man har uppnått fred i sinnet. Det vi alla strävar efter och som det skrivs böcker om, hålls föredrag om och som tycks vara en lika stor gåta som kärleken. Varje år delas Nobels fredspris ut och i år gick det till tre kvinnor med motiveringen for their non-violent struggle for the safety of women and for women’s rights to full participation in peace-building work. Vinnarna är
Liberias president Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee också från Liberia. Hon har engagerat sig i kampen mot inbördeskriget sen 1990-talet och Jemeniter Tawakkul Karman, journalist och freds- och människorättsaktivist och medlem av islamistpartiet Islah i Jemen.

Jag vill avsluta med att visa ett klassiskt klipp som tar upp veckans ord.
/Anna

Inga kommentarer: