tisdag 4 september 2012

Feministisk bokcirkel läser Den blå rullgardinen

Det är onekligen höststämning i luften. Därför är jag extra glad åt att den feministiska bokcirkeln dragit igång igen. Denna termin började vi med att läsa Den blå rullgardinen (1930) av Agnes von Krusenstjerna. Detta är första delen av sju i Fröknarna von Pahlen-serien. Det märks att det är en början, en bok där personporträtt tecknas, vi får bakgrund och sammanhang beskrivna samt ett tvärt slut. Att böckerna gav upphov till en moraldebatt om  sexualitet och moral var lite svårt att se i denna bok men vad vi förstår blir det mer av den varan i följande böcker. Med det sagt är det ändå en för tiden ovanlig beskrivning av kvinnors lust och känsloliv.

Den blå rullgardinen handlar om den unga ogifta Petra som ärvt herrgården Eka. När Petras bror dör tar hon hand om hans dotter Angela. Deras nära relation står i fokus, en relation som kommer att bli komplicerad. Bokcirkeln upplevde det som lättläst och trevlig läsning, det finns ett driv som gör att man hela tiden vill veta vad som sker härnäst. Den starka starten tappade dock lite i fart och boken lyfte aldrig. Språket var fantastiskt, med vackra naturskildringar och spännande symbolik.

Kvinnorna beskrivs något endimensionellt, det är som att varje karaktär får representera ett personlighetsdrag. Dock finns det flera intressanta karaktärer. Lärarinnan Elsa är en spännande figur, Betty likaså, medan huvudkaraktärerna Petra och Angela är ganska slätstrukna. Skildringen av Adèle är rätt elak och hon utgör en kontrast gentemot de andra kvinnorna. Hon vill inte ha barn, drabbas av raserianfall, är ogin och elak och helt enkelt inte som en kvinna ska vara: "Hon var ingen riktig kvinna" (sid. 92). Det finns ett ifrågasättande av de sterotypa könsrollerna som är uppfriskande. Trots att Den blå rullgardinen är ganska harmlös är det ändå en feministisk skildring av erotik och med tanke på tiden den skrevs blir det förståeligt att böckerna såldes under parollen "ej för ungdom under 18 år". Vilket är ett utmärkt sätt att få ungdomen intresserad. Och bokcirkelns deltagare blev väldigt nyfikna på fortsättningen.

Nästa gång diksuterar vi dock Suzanne Brøggers omtalade bok Crème fraîche.

/AnnaJ

Inga kommentarer: